29 noiembrie, 2010

Alex Buescu - un tanar autor in devenire

Cartea Configuratiile Anei de Alex Buescu a fost publicata la editura Bibliotheca, Targoviste, 2010.

A fost o incantare pentru mine sa o citesc si sa-i scriu prefata.
ANA celor 33 de configuraţii

Dacă ar trebui să precizez, ca în orice prefaţă care se respectă, care e genul în care se încadrează această carte, nu aş putea face: Configuraţiile Anei este câte puţin din toate:este jurnal, este poem în proză, este eseu, este articol bun de postat pe blog şi de citit între două filme pe DVD sau în timp ce mai dai o replică unui amic de pe messenger. Sau este o carte care trebuie citită pe îndelete pentru a-i descoperi secretele şi a-i savura originalitatea, ceea ce vă sfătuiesc să şi faceţi.

Dacă tânărul autor debutant ar fi intitulat-o pur si simplu Ana în 33 de ipostaze, nu ar fi greşit. Dar se pare că Ana, ca personaj, a juns să-şi domine autorul şi să-şi impună punctul de vedere:nu el scrie, ci Ana îi impune să scrie despre Ea...Ana este dublura naratorului căruia îi cedează generoasă rolul de personaj principal.Identificarea lor nu este totală nici definitivă:

„Am descoperit-o în urmã cu un an şi apoi am început sã scriu despre ea. I-am dat un nume: Ana, si am rugat-o sã mã viziteze când poate sau când are chef…De atunci îşi face apariţia exact când mã aştept mai puţin. Este surprinzatoare! Iar mie îmi plac surprizele”

Ana este un principiu, o idee, o aspiraţie către ceva amiguu, vag, misterios, obsedant, inepuizabil, după cum mărturiseşte cu candoare adolescentină autorul:

” Îmi aminteam zilele trecute cã demult ANA era aşa ceva…gen brandul multifuncţional... Se întindea prin diverse locaţii ale Bucureştiului; din loc în loc, fie sub forma cofetãriei cu amandine, cico şi fursecuri, fie a magazinului de electrocasnice.

Dar totuşi nu. Ana este Ea. Unicã şi plinã de strãlucire, o prezenţã femininã pe care atunci când o cunoşti, descoperi mai mult decât un chip draguţ, descoperi o lume întreagã...,,

A scrie despre Ana este pentru Alex o necesitate vitală, orice alte genuri de teme părându-i-se desuete, chiar şi ideea de blog despre care are o definiţie amuzantă :

„Oricum ideea de jurnal on-line este mai mult decât rasuflatã. Aşa cã pentru mine nu este altceva decât un fel de “animal de companie”. Îi mai adaug câte o pozã, un link sau îi mai schimb culorile. În rest nimic. Am scãpat de corvoada de a-l scoate afarã sã-şi facã nevoile. Aşa cã şi le face…la mine în cap!”

Pentru că „Ana este doar inconfundabila şi irefutabila muzã, veşnic nealteratã, blazonul reinventat prin simpla strigare."

Nu poate sta departe de Ana pentru că Ana este el însuşi, este în fiecare din noi, indiferent ce nume ar purta.La întrebarea adresată de narator Anei dacă există o Ana în ea, aceasta răspunde:

„Ana: Da ,cred cã în fiecare dintre noi existã o “Ana” deşi fiecare o denumeşte şi o defineşte altfel.”

Luăm cunoştinţă de visele Anei, de opiniile ei politice, de aspiraţiile ei, de problemele vârstei ei care sunt şi ale autorului, un tânăr aparent obişnuit, pasionat de castinguri, actorie, călătorii, prietenie, comunicare, sinucidere, iluzii, diversitate, autocunoaştere, competiţie, greşeală, corectarea ei, mască şi adevăr, frumuseţe şi urâţenie, nimic din ceea ce este omenesc dar şi neomenesc nu-i scapă Anei care vrea să fie în tot şi-n toate râvnind la totalitate şi absolut, împreună cu naratorul, separat sau doar în numele lui:

„Cum ar putea ea, Ana, sã fie remarcatâ de restul lumii şi înţeleasã exact aşa cum şi-a dorit?!


Sã facã parte dîntr-un anumit grup!?


Sã fie o non-conformistã sau poate o conservatoare?!


Dar dacã nu va mai schimba nimic şi va ramâne la fel din ziua în care ea îşi va decide asta!? Atunci mesajul Anei cãtre fani cum va mai fi ascultat?...”

Şi Ana şi naratorul vor să afle cât de departe îşi pot învinge limitele.Cum pot trece peste barierele sociale, sexuale, materiale:

„Ana are 2 configuraţii pe care le utilizeazã frecvent şi sunt sigur cã în final va caştiga acest joc, numit viaţã… E simplu! Prima configuraţie este de luptã. Are cu ea 15 generatoare de vitezã superioarã şi 15 lasere LF3, adicã pe cele mai bune. Deasemenea pe lângã ea graviteazã 8 drone Iris a câte douã spaţii fiecare, pe care a învãţat cu trecerea timpului cã este bine sã le umple cu câte un laser LF3. In total 31 de lasere o însoţesc pe Ana într-o confruntare cu adversarii. E tanc!...”

Printre confesiuni legate de anii copilăriei , anii de liceu, anii studenţiei, aparţinând naratorului sau Anei, (aici ambiguitatea este intenţionată), se simt fiorii căutării Anei din el, (un capitol chiar aşa este intitulat, Pe urmele Anei din mine), fără ca asta să însemne că scrierea are elemente de roman poliţist.Pur şi simplu aceste mărturisiri, pentru că, în ansamblu, în carte domină notele de confesiune, au ca scop căutarea Anei, descoperire sinelui în ipostaze inedite, contradictorii, specifice acestei vârste în care o sensibilitate feminină şi o percepţie delicată a realului se suprapun peste imaginea unui adolescent fascinat de miracolul descoperirii unui sine . Ar fi greşit să o reducem pe Ana la o fiinţă de sex feminin., „Ana-precizează naratorul - este un om obişnuit de care îmi place sã-mi aduc aminte atunci când face lucruri neobişnuite. E George, Silvia, Mirabela, Dan sau tu...”

Dacă ar fi să aleg un pasaj care mi-a plăcut în mod deosebit, mi-ar fi greu, cartea îmbinând lirismul cu epicul în doze suportabile dar incitante pentru un cititor pasionat de poemul modern în proză, aş alege aceste rânduri ce se detaşează prin concizie, discreţie, emoţie, luciditate, curiozitate stârnită şi ambiguitate:

Despre…lucruri mãrunte.


Despre tine
Despre ei
Despre Ana din noi
Despre cum accept cã mergi la fel ca mine dar nu suport cã avem acelaşi drum
Despre cum şi tu ai o problemã la fel şi alţi 30 de oameni…
Despre cum tu le ştii pe toate şi parcã pe ãia de acolo nu i-ai mai ascultat
Despre cum fumatul dãuneazã sãnãtãţii dar ce conteazã cã tu eşti deştept
Despre cum tu te poţi lãsa
Despre cum e sa fii de nişã crezând cã eşti special
 Despre ce alte amintiri mai crezi cã ai o pozã
Despre cum glezna subţire e mai frumoasã decât cea umflatã
Despre prieteni şi relaţii”

„Despre Ana care trãieşte în ochii altora
Despre sfârşitul unei vârste
Despre un loc unde m-aş reîntoarce…”

Configuraţiile Anei este o carte despre tine, adolescentule, care te cauţi, crezi că te-ai găsit , eşti nemulţumit, te cauţi iar şi iar în tine, în cei din jur, şi te întorci din nou la tine, când psihologii, cărţile despre adolescenţă, filmele, nu te-au mulţumit, răspunsurile adulţilor te-au dezamăgit.Află lucruri noi despre tine de la cineva de vârsta ta. S-ar putea să descoperi că ai multe puncte comune cu Alex şi Ana...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu