05 decembrie, 2010

“Poezia e cea mai tare dovadă a existenţei lui Dumnezeu”- Interviu cu Poetul Ion Muresan

Marii poeti nu se intrec sa-si faca auzita vocea la emisiuni tv cu mare audienta, nu incearca cu tot dinadinsul sa-si laude poemele ori sa le publice si republice la zeci de edituri.Unii cititori insa, au nevoie sa li se reaminteasca mereu ca poezia continua sa existe si are nevoie atat de creatori cat si de autori.Ion Muresan este unul dintre ei.Multumesc lui Alexandru Petria ca ne-a transmis acest articol si la randul meu, il dau mai departe. Spicuiesc cateva replici extraordinare din raspunsurile poetului la intrebarile mestesugite ale lui Mihnea Maruta:
"- Am explicat asta de mai multe ori: eu nu scriu cărţi de poezie, eu scriu poezii. Dacă am ceva în mine, spun, dacă nu am - tac. Sigur că perioadele de tăcere sunt destul de grele..."
"- Ceea ce m-a atras la acel mod de a scrie pe caiet a fost mai întâi forma şi muzica: cuvintele cântau. Mi-erau mult mai apropiate cuvintele încărcate de muzică, pentru că totul era muzical în jurul meu. Un copil care se naşte şi trăieşte la ţară simte când se apropie toamna, simte brumele, simte zăpada când se apropie, simte primele semne ale primăverii, fumurile - încă înainte de a aprinde focul simt fumul..."

" Când toate lucrurile îţi vorbesc, când toate au o semnificaţie, toate au o taină, acoperişurile de la porţi, acoperişurile caselor, podurile, râpile pâraielor, toate ascund ceva. Toate au o taină. Nu un secret, pentru că secretele vin mai târziu"
" Eu am propus la un colocviu al revistei „Familia” să facem chiar un soi de Cruciadă. Din când în când, să mergem în şcoli şi să predăm la clasele mici, I-IV, dar şi la clasa a IX-a, câte o poezie. Am mai spus-o, dar trebuie să mă repet: în momentul în care profesorul sau învăţătorul întreabă „Ce-a vrut să spună poetul în această poezie?”, lucrurile s-au terminat. Poetul e mort sau nu e la dispoziţia copilului; de unde să ştie el ce-a vrut să spună poetul?

Poezia este ceea ce-ţi spune ţie textul respectiv. Te întâlneşti cu ea sau nu. În măsura în care te-ai întâlnit cu poezia, aceea e poezia. Eu le-am spus şi studenţilor, pe unde-am mai fost, şi elevilor, să se roage să le pice poezii la examene. La poezie n-ai cum să dai răspuns greşit. Răspunsul corect e acela care este în tine."

Cititi restul interviului aici.

2 comentarii:

  1. Maria,

    Este o seară magică, poezia este în sufletele fiecăruia dintre noi!
    Să-ți aducă Moșul un sac plin de iubire și de bucurii!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos, Gina!Sanatate fetelor si intelepciune, e tot ce imi doresc!Sper sa ai si tu parte de lucruri frumoase asa cum meriti, cu drag, Maria!

    RăspundețiȘtergere