24 iulie, 2012

Interviu cu dramaturgul bulgar Hristo Boicev

Urmariti aici un interviu cu renumitul dramaturg Hristo Boicev.
Hristo Boicev este cel mai cunoscut şi apreciat dramaturg bulgar al zilelor noastre. Este autorul a peste 10 piese de teatru care au fost jucate de mai mult de 100 de ori în 40 de ţări din Europa, America, Asia şi Australia. Printre ultimele se numără Colonelul pasăre Orchestra Titanic şi Spitalul comunal.

Şi-a început cariera artistică în 1984, an în care a publicat prima sa piesă de teatru - Acel lucru. În 1989 i se conferea deja titlul de "autor al anului" pentru cele 40 de producţii jucate pe scenele de teatru din Bulgaria. Câteva dintre piesele sale au stat la baza unor scenarii de film, cum ar fi Colonelul pasăre, fiind de altfel şi cel mai cunoscut şi mai jucat text al autorului.Este distins de către British Council International Playwriting Awards pentru cea mai bună piesă - Colonelul pasăre.Este distins cu Premiul Enrico Maria Salerno pentru dramaturgie europeană.

Teatrul Bulandra, cu piesa scriitorului bulgar Hristo Boicev, Colonelul pasăre, în traducerea, adaptarea şi, mai ales, regia lui Alexandru Dabija

În România, dramaturgul bulgar Hristo Boicev este cunoscut îndeosebi pentru Colonelul pasăre, textul său emblematic care s-a jucat în Bucureşti la Teatrul Bulandra, într-o variantă foarte iubită de public, semnată de Alexandru Dabija. Cel mai cunoscut dramaturg bulgar contemporan revine în atenţia publicului român cu Spitalul comunal, un text prezentat, iată, în premieră naţională, la Teatrul Metropolis. Din distribuţie fac parte Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Valentin Uritescu, Marius Stănescu, Adela Mărculescu, Paul Chiribuţă. Scenografia este semnată de Nina Brumuşilǎ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu