11 martie, 2013

Poemul Jaf si un comentariu de exceptie de Elena Avasilenceicând te ating dau de ceasurile
pe care ţi le-au dăruit toate femeile
care au poposit în tine
eşti atât de plin de ore
că ai putea trăi veşnic
ce păcat că sunt ore pierdute
şi nici  eu nici tu nu ştim
cum să le întoarcem înapoi
şi să devenim nemuritori


2 comentarii:

  1. « Ceasuri »si « ore », doua concepte numai aparent diferite , intrucat primul trimite la obiectul rigid ce masoara trecerea timpului , in timp ce al doilea este insasi masura timpului (« o ora sa fi fost amici /Sa ne iubim cu dor… »Eminescu). In poezia Mariei Postu cei doi termeni sunt sinonimi , primului atribuindu-se valente poetice indeniabile .
    As putea spune ca Don Juan-ul din poezia « Jaf » este cronofil , intrucat nu numai ca a acceptat radios si infatuat timpul pe care i l-au daruit femeile din viata lui , dar considera ca « orele » acestea l-au implinit (im-plin-it – « eşti atât de plin de ore »), umplandu-l ca pe o clepsidra -nemuritoare doar in viziunea lui imbatosata . Poeta vine sa-i domoleasca neiertator elanul cuceritor si plin de vanitate, printr-un constat de regret amar , de natura sa-l faca sa constientizeze existenta efemera si goliciunea acestei clepsidre, care, o data plina , se ranverseaza imediat, golindu-se ireversibil : « ce pacat ca sunt ore pierdute » (precum « Imparatul e gol », cf. vocea copilului din « Hainele cele noi ale imparatului » ).
    Pierderea este a lui, a iubitului care a « jefuit » fara mila timpul, in bacanale nerusinate , tot incercand sa refaca mitul androginului (« femeile care au poposit in tine »), in loc sa –l dramuiasca , in asteptarea unei iubiri mari si adevarate , care l-ar fi facut nemuritor, daca nu prin altceva, atunci macar prin imortalizarea lui in vers . Dar, n-a fost sa fie ! Poate altadata, intr-o existenta ulterioara, (daca si) dupa ce va fi invatat lectia din viata aceasta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimata Ileana Avasilencei, nu pot decat sa-ti multumesc ca imi citesti cu atata atentie poemele si sa-ti spun ca sensibilitatea ta dovedeste un suflet poetic de o rara delicatete si traire estetica.

    RăspundețiȘtergere