22 aprilie, 2014

Nantes- Capitala verde a Europei in 2013 (I)

Împreună cu colegii italieni şi bulgari, pregătiţi să ne realizăm misiunea
Rondul aflat in apropierea hotelul în care am fost cazaţi, CREPS


Suntem deja in 2013 dar acest atribut dobandit de orasul Nantes nu trebuie pierdut deoarece "verdele" nu este o culoare şi apare şi dispare la comandă ca într-o magie ci se păstrează. se accentuează. se perpetuează şi de ce nu, se transmite şi altora ca şi cum ai dizolva o uriaşă frunză verde într-o ceaşcă de ceai numită Europa din care fiecare locuitor ar putea bea câte o picătură şi s-ar putea încărca de vitalitate şi energie pentru mult timp.
În faţa hotelului CREPS

Cel puţin eu, una, asta am simţit în cele 7 zile petrecute în Nantes cu prilejul participării la Atelierul Grundvig intitulat Lutter  contre l illetrisme.La Atelier au participat profesori şi psihologi, inspectori şcolari din Italia, Bulgaria şi bineînţeles, din Franţa. De la început m-a impresionat tinereţea echipei organizatoare a Atelierului european, condusă cu pricepe de Fabien Brigandat.

Centrul organizator se numeşte CEMEA şi este un Centru de Formare recunoscut de instituţiile oficiale care se ocupă cu  formarea profesorilor si a celor implicati în educaţia pentru sănătate mentală. Gazdele noastre au fost extrem de amabile, ne-au aşteptat la aeroport şi apoi ne-au condus la centrul de cazare aflat la 20 de minute de locul unde urma să se ţină cursurile. Chiar în dupa- amiaza sosirii, pe 4 aprilie, am parcurs cu încântare pe jos traseul pe care aveam să-l parcurgem zilnic până la CEMEA unde încă de la început ne-a încântat numărul mare de participanţi la diferitele cursuri pe care le organizează acest institut, de la cursuri de psihologie până la cursuri europene cum sunt Atelierele Grundvig care beneficiază de finanţare europeană şi sunt deschise oricăror participanţi din Europa.
Imagini de pe holurile CEMEA


Aici sâmbăta nu este zi liberă aşa că încă de sâmbătă, 5 aprilie, când sosiseră toţi participanţii înscişi la curs, am întrat în pielea unor elevi de diferite vârste dornici să afle şi să împărtăşească din experienţa lor în ceea ce priveşte combaterea analfabetismului în ţara de origine.
Prima zi de curs s-a încheiat abia la ora 22 seara târziu.Tematica a fost diversă cu teme care puneau accent pe compararea modurilor specifice fiecărei ţări de combatere a analfabetismului, pe asemănările şi diferenţele existente între situaţiile din ţăriule de unde provin cursanţii.Am colaborat foarte bine cu colegii din Bulgaria şi cu cei din Italia, cu care am realizat diferite proiecte.
Adăugaţi o legendă

În oraş duminică după-amiaza la Carnavalul de Florii împreună cu doamnele din Bulgaria
Adăugaţi o legendă
În centrul oraşuşui în Piaţa Regală

Imagine din timpul lucrului pe grupe
Programul a fost divers de aceea mă voi opri asupra zilei de luni, 7 aprilie când, împărţiţi pe grupe, am primit diferite sarcini de realizat în oraş, legate de utilizarea mass mediei în combaterea iletrismului.Astfel, am avut realiyat sarcini precum; să înregistrăm sunetul apei care curge, că traversăm Loara fără să trecem peste pod, să fotografiem elefantul, unul dintre vechile simboluri ale oraşului şi multe altele pe care chiar în aceeaşi zi le-am discutat, comentat, interpretat la curs şi care s-au finalizat prin realizarea unui jurnal, a unui film animat, a unor fotografii alb-negru.Adăugaţi o legendă
La carnaval
Încercând să ne realizăm sarcinile cât mai rapid, am observat cu admiraţie cum mijloacele de transport sosesc la 3 minute, cum vaporaşul a sosit foarte rapid şi după 15 minute ne-a condus pe celălalt mal al Loarei.Aici am admirat frumuseţea locuinţelor, vegetaţia abundentă de parcă am fi în miezul verii, liniştea şi caracterul conservator al locuinţelor moderne dar respectând stilu tradiţional.
În drum spre port şi spre vaporaş


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu