14 noiembrie, 2014

Ecouri la concertul de pian al ANGELICAI POSTU

Articol preluat de aici: http://incertitudini2008.blogspot.ro/

"Doi compozitori rușiMi-ar plăcea să am talentul  de a prinde în cuvinte splendoarea muzicii acestei seri, muzică scrisă  cu majuscule, fără să am senzația  că aș risipi epitete. O seară cuorchestra Filarmonicii piteștene, sub bagheta maestrului Cristian Lupeș,personalitate  al cărei nume  figurează pe afișele  unor renumite  săli de concerte  din țară.
Vibrație în mișcări ample, deschise ca un zbor. Tumult, distincție, talent!
În program:Dmitri Șostakovici, Concertul nr.2 pentru pian în Fa major, op.102.
Cadoul tatălui pentru  ziua de naștere a fiului său, Maxim.


Pianista, cu nume de înger! Angelica Postu.
Grație naturală de lebădă neagră, mângâind clapele  în rostogoliri vrăjite!
 Când copilăroasă, când sobră, transmite către ascultători  un  viu flux  energetic. Eleganță, pasiune, rafinament, bucurie și uimire, profesionalism, dăruire, blândețé, optimism!

Pune pe clape exuberanța copilului, dar și emoția  tumultuoasă a adolescentului, transpunându-se emoțional, cu fiecare moment al evoluției ”personajului ” pe care îl interpretează. Chipul ei trăiește ceea ce spun notele: claritate, limpezime, tumult, pasiune, dragoste de viață. 
Angelica este, de altfel,  nu doar absolventa Universității de Muzică București, secția Interpretare muzicală, continuată cu succes la Universitatea  de Arte din Berlin și la Royal Conservatory of Music Bruxelles, ci și a Facultății de de Psihologie, de la Universitatea„Titu Maiorescu”, București.
 Ceva din atitudinea artistei  vine din  zestrea transmisă de mama ei, poeta Maria Postu, ea însăși  absolventă a Liceului de Muzică din Craiova.
  Deținătoare a  unor recunoscute premii internaționale,  primite între anii 2003 și 2007,frumoasa și talentata  pianistă,  care și-a serbat  în această săptămână ziua de naștere, a cucerit total  publicul argeșean,acesta  răsplătindu-i  talentul și dăruirea   prin  sincere, neobosite  ropote de aplauze.

Partea a doua a Concertului , a fost dedicată altui mare compozitor, controversat, la început , în propria-i  țară, devenit , mai apoi,  unul dintre marii clasici ruși.
 Din opera avangardistului compozitor/pianist, fost student la doar 13 ani, gratulat de către profesorii săi cu epitetul ”copilul teribil” , orchestra  Filarmonicii noastre a prezentat selecțiuni din Suitele  ”Romeo și Julieta”, în trei părți, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului, care a stârnit, la vremea potrivită, multe discuții, finalul  ei fericit, contrastând cu  sfârșitul  tragic al   piesei lui W. Shakespeare..

O seară specială, niște artiști extraordinari, profesioniști sensibili , implicați, serioși, dedicați unei profesii  frumoase și nobile. 
O seară  fascinantă prin forța muzicii, prin complexitatea mesajului, topit în sonorități vrăjite.
Cât  de mult muncesc acești oameni, săptămână de săptămână!
Alte piese muzicale, alt stil, alt dirijor.
 Să spunem cum îi recompensează  societatea?"
Autor: Gina Rizea

Concert cu compozitori ruşi


În această seară de 13 noiembrie am avut un concert al Filarmonicii din Piteşti în care dirijorul invitat a fost domnul Cristian Lupeş. Programul a avut doi compozitori ruşi, sau mai precis sovietici, ei fiind compozitorii emblemă ai perioadei staliniste. 
Asta însă nu i-a făcut să fie apropiaţi ai regimului, dimpotrivă!
Angelica Postu cu mine
În deschidere Cristian Lupeş a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte privind muzic interpretată în această seară. Ne-a subliniat că vom audia  un concert cu program demn de mari metropole muzicale.
Prima parte a serii muzicale a fost dedicată Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră în fa major, op. 102 de Dmitri Şostakovici. Concertul dedicat fiului compozitorului Maxim şi a fost foarte bine primit de public. Solista serii a fost domnişoara Angelica Postu. De la Jean Dumitraşcu am aflat că tânăra muziciană este profesoară la Bruxelles şi are o activitate intensă şi în Germania. Mie mi-a plcut îndeosbi partea a doua Andante care mi-a amintit de romantici.
Tânăra şi frumoasa solistă a fost puternic aplaudată şi ne-a oferit şi un bis.

În partea a doua am audiat selecţiuni din baletul  Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev. Am ascultat selecţiuni din balet dintre care unele sunt extrem de cunoscute. Muzica lui Prokofiev este superbă, pasajele vesele de dans alternează cu cele pline de dramatism. 
Cristian Lupeş cu orchestra Filarmonicii Piteşti
A fost un regal muzical pentru melomanii piteşteni.

Articol preluat de aici:  http://negutjoe.blogspot.ro/2014/11/concert-cu-compazitori-rusi.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu